Roep om strengere regels, wat kan je zelf doen?

 

Het aanleggen en inspecteren van leidingen en CV-installaties is tricky business. Fouten kunnen grote gevolgen hebben. In het uiterste geval kan dit zelfs dodelijke gevolgen hebben.

 

Jaarlijks sterven er rond de tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De oorzaken hiervoor zijn slechte ventilatie en onvolledige verbranding in de CV-apparatuur. Het tragische hieraan is dat deze slachtoffers vaak voorkomen hadden kunnen worden.

 

Oproep tot strengere regels

 

Op dit moment is het zo dat je geen officiële certificering nodig hebt om CV-installateur te worden. De controle wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door de sector zelf. Door de hoge concurrentie en de lage instapeisen komt de kwaliteit soms in het geding.

 

Brandweer Nederland, de Consumentenbond, UNETO-VNI en Vereniging Eigen Huis riepen daarom afgelopen week op tot meer regels. Zij willen dat de geldende kwaliteitseisen verplicht worden gesteld door de politiek en dat er een verplicht keurmerk komt. De keurmerken die er nu zijn zijn namelijk niet verplicht en consumenten kiezen graag voor de goedkoopste optie.

 

Dat de kritiek terecht is blijkt uit een voorval in Lelystad. Een keurmeester is daar op non-actief gezet na een ruzie met een installatiebedrijf. De inspecteur zou niet de juiste papieren hebben. Als dit waar is moeten er 400 leidingen opnieuw gekeurd worden. Dit soort situaties kunnen zich voordoen omdat controle door de sector zelf geregeld wordt.

 

Wat kun je als vastgoedeigenaar doen?

 

Zolang de politiek achterblijft is er gelukkig genoeg wat je als bezitter van vastgoed kan doen om de veiligheid toch op peil te houden. Natuurlijk moeten CV-installaties jaarlijks gecheckt worden. Doe bij het kiezen van een installatiebedrijf vooral een beetje onderzoek van tevoren. Let hierbij niet alleen op prijs maar ook op de betrouwbaarheid van de installateur, zijn ze bijvoorbeeld aangesloten bij het keurmerk OK CV?

 

Ook is het belangrijk om regelmatig schoorstenen te laten vegen en te zorgen dat ruimtes voldoende geventileerd worden. Hierdoor neemt de kans op problemen met koolstofmonoxide aanzienlijk af.  Ook is het sterk aan te raden om koolmonoxidemelders te installeren in kleine ruimtes waar de ventilatie slecht is.

 

Voor jezelf is het altijd goed om te letten op symptomen als misselijkheid, vermoeidheid, lichte hoofdpijn of verwarring. Koolmonoxide is wel geurloos dus de kans dat je het niet merkt is groot.

 

Roep om actie uit Den Haag

 

Het is dus aan de politiek om in te grijpen, ook als het aan de branchevereniging voor installateurs UNETO-VNI ligt. Voorzitter Titia Siertsema heeft zich hierover uitgesproken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bracht al een jaar geleden een rapport uit over deze situatie en er is nog steeds niks gebeurd.

 

 

In het Verenigd Koninkrijk gelden al langer strenge regels op het gebied van certificering en bijscholing. Volgens Siertsema zijn er daar minder slachtoffers door dit beleid. In de Tweede Kamer is PvdA-kamerlid al een tijd bezig met dit dossier maar de regering werkt niet mee. Nu de roep om actie steeds sterker wordt, ook vanuit de branche zelf kan strengere wetgeving niet uitblijven.