Vastgoed: waar moet ik op letten?

Wat wet- en regelgeving betekent voor vastgoedbeheer

 
 

Zowat elk bedrijf in Nederland heeft in meer of mindere mate te maken met vastgoed. Voor bestaande gebouwen geldt een groot aantal wettelijk verplichte periodieke keuringen. Dit betekent voor vastgoedbeheerders en -eigenaren een constante kopzorg. Nooduitgangen, brandblussers, CV-ketels, brandtrappen, veranderende fiscale regelingen en ga zo maar door. Deze cyclus stopt nooit en de wetgeving verandert regelmatig.

De vastgoedsector maakt tegelijkertijd een ongekend dynamische periode door. Vooral in de Randstad is de woningmarkt booming, met een enorme vraag naar koopwoningen en huurhuizen in zowel de sociale als vrije sector. Dit leidt op verschillende plaatsen tot uiteenlopend beleid. Wist je bijvoorbeeld dat het in Amsterdam vanaf 1 januari niet meer mogelijk is om woongroepen in te schrijven?

Nieuw kwartaal, nieuwe wetten

Ook bedrijfspanden zijn onderhevig aan constant veranderende wetgeving. Zo treedt op 1 januari de Nieuwe Wet Natuurbescherming in werking. Deze wet voegt drie bestaande wetten samen. Niet alleen activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning verplicht is moet je doorgeven maar ook voor minder ingrijpende veranderingen komt er een meldplicht. Dit heeft niet alleen gevolgen voor natuurbeheer maar ook voor bijvoorbeeld de sectoren horeca, terreinbeheer en recreatie.

Deze veranderingen leiden tot aanpassingen van de Wabo en het is dus voor zowel particulieren als ondernemers goed om te kijken of deze veranderende wetgeving impact heeft op je geplande activiteiten.

De energieagenda en de langere termijn

Naast al deze aanpassingen die op de korte termijn van invloed zijn is er ook nog de lange termijn. Eerder schreven we een stuk over de energieagenda van minister Henk Kamp en de gevolgen van de aanstaande energietransitie. Voor grote en kleine vastgoedbezitters wordt dit een enorme uitdaging. Op termijn moeten alle panden bijvoorbeeld van het aardgas af.

Gisteren nog bepleitte een brede coalitie de snelle afhandeling van het wetsvoorstel van Kamp. Als vastgoedbezitter kan je je beter geleidelijk aanpassen aan de grote veranderingen die hierbij komen kijken. Zo voorkom je dat je in een keer grootschalig moet investeren om aan de eisen te kunnen voldoen.

Laat je niet gek maken!

Als je meerdere gebouwen in beheer hebt geldt voor deze verschillende objecten vaak vergelijkbare regelgeving (afhankelijk van de plaatselijke verordening). Desalniettemin is geen enkel pand hetzelfde en daardoor kan het toch lastig zijn om de veiligheid en duurzaamheid op peil te houden en te voldoen aan de wet.

De onstuimige markt kan leiden tot overhaaste beslissingen. Door deze situatie kan je het overzicht op wet- en regelgeving misschien uit het oog verliezen. In het geval van misstanden zijn de boetes niet mals. Daarom raden we aan actief op te letten en te zorgen dat al je panden regelmatig gecheckt worden op veiligheid, milieueisen en oneigenlijk gebruik. Dit zal je op termijn veel geld besparen en levert uiteindelijk iedereen voordelen op!

Foto: Freeimages.com/Krista Davis