Nieuw jaar, nieuwe wetten

 
case-law-677940_1920.jpg
 

Deze wetgeving treedt op 1 januari 2018 in werking

2018 staat voor de deur! De sint is het land uit, kerst is voorbij, en er staat weer een hoop nieuwe regelgeving klaar om in werking te treden. De meeste mensen hebben tijdens de feestmaand wel wat anders aan hun hoofd dan nieuwe wetgeving, en wij snappen goed dat jij nu ook geen zin hebt om je hiermee bezig te houden. Om jou moeite te besparen, zetten wij in dit blog een paar van de nieuwe wetten die op 1 januari in werking treden op een rijtje.

Zuivering afvalwater glastuinbouw verplicht

Het activiteitenbesluit wordt zo aangepast dat glastuinbouwbedrijven voortaan verplicht zijn zelf bestrijdingsmiddelen uit hun afvalwater te zuiveren. Deze maatregel is in samenspraak met de brancheorganisatie LTO glaskracht doorgevoerd. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun water zelf te zuiveren, of een mobiele installatie te laten komen. Het is daarbij ook mogelijk om je aan te sluiten bij een collectieve waterzuiveringsinstallatie.

Bedrijven krijgen in dit laatste geval nog een beetje respijt omdat ze bij de gemeente of het waterschap uitstel aan kunnen vragen om de collectieve waterzuivering op te zetten. In dat geval hebben glastuinders respijt 2021 de tijd om faciliteiten op te zetten. Met het doorvoeren van deze maatregel moet de verontreiniging van het riool- en oppervlaktewater worden tegengegaan. Hopelijk wordt Nederland daar weer een stukje schoner en duurzamer van!

Nieuwe bouwvoorschriften voor woonboten

Voor bestaande woonboten verandert er niks: deze vallen nog steeds niet onder het Bouwbesluit. Woonboten die na 1 januari worden gebouwd zullen hier voortaan echter wel onder vallen. Nieuwe boten worden aangemerkt als ‘drijvend bouwwerk’. De regels zijn iets anders dan voor normale bouwwerken - zo mogen plafonds bijvoorbeeld lager zijn - maar de eisen worden al met al een stuk strenger.

Aannemers, bouwbedrijven en bedrijven gevestigd op boten doen er dus goed aan te controleren of er voor hen iets verandert. Wil je bijvoorbeeld verbouwen? Dan kan het zijn dat je een omgevingsvergunning aan moet vragen. Deze wetswijziging is een direct gevolg van een uitspraak van de Raad van State.

Basisregistratie ondergrond ingevoerd

Deze wijziging moet de informatievoorziening over de Nederlandse ondergrond sterk verbeteren. De basisregistratie zal informatie bevatten over geologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond, de infrastructuur die in de grond ligt en gebruiksrechten. Dit is dus een mooie toevoeging aan de dienstverlening door de overheid, ook voor jouw bedrijf.

In het nieuwe systeem worden gemeenten, provincies, waterschappen én het rijk verplicht gesteld alle informatie die ze hebben over de bodem in een centraal register beschikbaar te stellen. De toegang tot dit register is gratis! Zo wil de overheid het bedrijfsleven en de burger faciliteren en een einde maken aan de gefragmenteerde manier waarop data nu worden bewaard

Meer duidelijkheid: uniforme regels voor brandveiligheid

Er komen uniforme regels voor brandveiligheid voor ‘overige plaatsen.’ Hiermee worden plaatsten die in georganiseerd verband gebruikt worden, maar niet onder andere wetten, bijvoorbeeld het Bouwbesluit, vallen. Hierbij kan je denken aan partytenten of festivalterreinen.

Nu worden de brandveiligheidseisen voor dit soort locaties nog geregeld per gemeentelijke verordening. Dit kan voor bedrijven in de evenementenbranche, of instellingen die bijvoorbeeld iets voor de buurt organiseren, tot veel verwarring, onwetendheid, en dus overtreding van de toegepaste regelgeving leiden. Wij hopen dat er met dit besluit meer duidelijkheid komt voor ondernemers en particulieren.

Houd goed in de gaten of er voor jou iets verandert!

Er zijn dus weer een hoop nieuwe regels die invloed hebben op een hoop sectoren. Sommige van deze wetten moeten het makkelijker maken voor bedrijven en burgers om naar de letter van wet te leven, en andere leiden juist tot meer gedoe. De hierboven beschreven wetten zijn slechts een greep uit de veranderende wetten. Houd dus voor jezelf goed in de gaten wat er verandert en of dat effect heeft op jouw werkzaamheden.

Op verschillende websites van de overheid is dit te checken en wij raden dan ook zeker aan om dat elk kwartaal te doen. Op Ondernemersplein staat bijvoorbeeld een mooi overzicht. Vergeet ook zeker niet het nieuws binnen jouw branche in de gaten te houden. Voor nu alvast een fijne jaarwisseling gewenst en tot in 2018!

Wij plaatsen regelmatig korte blogs met informatie over een veilige werkomgeving. Zaken als duurzaamheid, risicomanagement, zorgplicht, brandpreventie en wettelijke verplichtingen komen aan bod. Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn als je hiervan op de hoogte wilt blijven!