Brandveilig met de kracht van innovatie

Innovatie wordt door iedereen gezien als een noodzaak voor vooruitgang. De afgelopen jaren is het hard gegaan met de technologische ontwikkelingen. Hoe kan jij innovatieve oplossingen gebruiken om de veiligheid in jouw bedrijf te vergroten?

De laatste jaren heeft men het veel over het Internet of Things (IoT). Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een smart-versie van. Thermostaten, ijskasten, domotica, hele steden, maar ook dingen als hondenhokken, eierhouders en poppen (die in Duitsland inmiddels verboden zijn). Er zijn hele twitteraccounts gewijd aan de rare toepassingen van IoT.

 
 

Internet of toch wel handig

Het IoT draagt een grote belofte in zich. Door apparaten, spullen of zelfs hele gebouwen slim te maken kunnen we ons leven namelijk een stuk makkelijker, maar ook veiliger maken. Zo kun je smart-technologie inzetten om de brandveiligheid in jouw pand te vergroten.

Op de Consumer Electronics Show zijn bijvoorbeeld een aantal interessante ontwikkelingen gepresenteerd. Een brandalarm dat je lichten aan kan doen en je notificaties stuurt, ook als je niet thuis bent bijvoorbeeld. Of gehoorapparaten die je kan koppelen aan een rookalarm.

Heb je geen zin om al je rookmelders te vervangen? Er zijn ook andere oplossingen denkbaar. Zo heb je deze batterij waarmee je je rookmelders smart kan maken zonder een nieuwe te hoeven kopen. Ook zou je kunnen nadenken over non-digitale innovaties.

Innovatieve blusmiddelen

Zo worden de afgelopen jaren watermistsystemen steeds populairder ten opzichte van klassieke sprinklerinstallaties. De voordelen van deze systemen zijn dat de kleine waterdruppeltjes sneller verspreiden waardoor er een groter blusoppervlak is. Ook zorgt de nevel voor meer verkoeling zodat je langer de tijd hebt om te vluchten. Een groot bijkomend voordeel is dat er minder waterschade optreedt.

Maar ook voor innovatieve blusmiddelen hoef je niet meteen te verbouwen. Ook brandblussers hebben zich zo ontwikkeld dat snel optreden bij brand steeds makkelijker wordt.

Zo zijn er tegenwoordig Spray brandblussers die door iedereen makkelijk bediend kunnen worden. Deze gebruik je op dezelfde manier als de spuitbussen die we allemaal gewend zijn. Ook worden bij klassieke brandblussers tegenwoordig corrosievrije materialen gebruikt waardoor er minder onderhoud vereist is. Als bijkomend voordeel worden de brandblussers hierdoor ook nog eens lichter!

Doe als pandeigenaar je best om jouw gebouwen brandveilig te maken en in te richten en bouw bewust veilig. Er zijn tal van goede redenen om je hiervoor in te zetten. Denk bij verbouwingen en herinrichtingen na over innovatieve oplossingen om de veiligheid te versterken, en wees proactief in het borgen van je blusmiddelen. Zo kunnen we zorgen dat iedereen brandveilig kan werken!

Wij plaatsen regelmatig korte blogs met informatie over een veilige werkomgeving. Zaken als risicomanagement, zorgplicht, brandpreventie en wettelijke verplichtingen komen aan bod. Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn als je hiervan op de hoogte wilt blijven!