De toekomst van mobiliteit

 
Toekomst Mobiliteit (elektrisch) (1).png
 

Hoe technologie het beheer van jouw wagenpark gaat veranderen

Deze week is het European Mobility Week. Een mooi moment om stil te staan bij de toekomst van mobiliteit en vervoer voor bedrijven én consumenten. Het thema van dit jaar is “clean, shared and intelligent mobility”.

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan dat er veel te doen is op het gebied van mobiliteit. Niet alleen begint de transitie van auto’s op verbrandingsmotoren naar een elektrisch wagenpark nu echt gestalte te krijgen, ook horen we steeds vaker over zelfrijdende auto’s, een ontwikkeling waar in Nederland op dit moment al volop mee wordt geëxperimenteerd.

Maar wat kunnen we, naast deze bekende trends, nog een meer voorspellen op het gebied van mobiliteit? In dit blog bespreken we kort onze visie op de technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die zij bieden om clean, shared and intelligent mobility te realiseren.

Het einde van de APK-keuring

Dankzij sensoren en communicatietechnologie is de verplichte Algemene Periodieke Keuring straks verleden tijd. Auto’s weten in de toekomst zelf wanneer specifieke onderdelen onderhoud nodig hebben. Dit wordt predictive maintenance genoemd. De APK wordt daardoor op termijn overbodig.

Vaak geven boordcomputers al aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Deze functionaliteit wordt in de toekomst alleen maar uitgebreid. Als de remschijven aan vervanging toe zijn, zal een auto zelf naar de garage rijden. Zowel de gebruiker van de auto als de monteur wordt met een notificatie op de hoogte gebracht. De juiste onderdelen zijn al in de werkplaats bekend en kunnen sneller worden geïnstalleerd.

Zo worden volledige APK-keuringen overbodig, en zal het inkoopbeleid van autobedrijven een positieve impuls krijgen: er worden nooit meer te veel of te weinig onderdelen ingekocht. Ook zullen garages sommige onderdelen zelf kunnen produceren met een 3D-printer. Met predictive maintenance wordt de wereld dus een stukje schoner én veiliger.

Van bezit naar gebruik

Door de toename van ridesharing-concepten zullen mensen in de toekomst steeds minder vaak auto’s bezitten. Je ziet nu al veel van dit soort initiatieven, zoals bijvoorbeeld Car2go en Greenwheels, maar ook mogelijkheden voor particulier autodelen zoals SnappCar. De populariteit van dit soort diensten neemt al een aantal jaar sterk toe, met name in de randstad.

De introductie van de zelfsturende auto zal deze trend alleen maar versterken. Het zal namelijk goedkoper zijn om te betalen voor het vervoer zelf dan om een auto te kopen. Ook voor producenten van zelfrijdende auto’s wordt het financieel aantrekkelijk zijn om op deze manier Mobility as a Service (MaaS) aan te bieden.

Door deze ontwikkeling zou het zomaar kunnen dat het totale aantal auto’s sterk afneemt. Niet iedereen hoeft ten slotte nog een auto te bezitten. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er meer plek overblijft in de openbare ruimte. Files zullen hierdoor in combinatie met efficiënter rijdende auto’s een stuk minder voorkomen.

Ook verwachten wij dat het voor veel bedrijven aantrekkelijker zal worden om geen auto’s meer in bezit te hebben, maar om mobiliteit in te kopen. Je kunt je voorstellen dat er speciale abonnementen voor ondernemers op de markt komen waardoor zij voordelig veel kilometers kunnen inkopen. De ondernemer is in deze situatie minder geld kwijt aan de aanschaf en het onderhoud van een eigen wagenpark.

 
 

Denk aan de toekomst

Uiteindelijk weet niemand hoe de toekomst eruit zal zien. Is de elektrische auto inderdaad de toekomst of gaan we toch op waterstof rijden? Hoeveel waarde hechten mensen aan het zelf bezitten van een auto? De tijd zal het uitwijzen.

Als ondernemer is het in elk geval goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden en op tijd aan boord te springen van innovatieve oplossingen. Dit is spannend, maar zorgt op termijn ook voor een toekomstbestendig bedrijf in een wereld waarin mobiliteit nog vanzelfsprekender zal zijn dan het nu is.