Brancheorganisaties: waarom zou ik lid worden?

 
black-collaboration-cooperation-943630.jpg
 

Vier redenen waarom samenwerking met jouw branche goed is voor jouw bedrijf

Bij OKcomply werken wij veel samen met brancheorganisaties. Dit omdat wij zien dat deze organisaties veel voordelen hebben voor hun leden. Wij hebben vanuit onze filosofie bovenal waardering voor brancheorganisaties die, naast collectieve belangenbehartiging, ook proberen door samenwerking de branche naar een hoger niveau tillen. Iedereen profiteert hier namelijk van. In dit stuk bespreken we kort hoe samenwerking binnen jouw branche voordelen oplevert. 

Verhoog de kwaliteit

Branchebreed afspraken te maken over de standaarden van de opgeleverde producten kan jouw sector veel opleveren. De gestelde kwaliteitseisen verbeteren namelijk de output van jouw hele branche. Bedrijven die niet aangesloten zijn zullen niet profiteren van de kennis die binnen de organisatie aanwezig is terwijl ze wel druk zullen voelen het kwaliteitsniveau te volgen.

Zulke gemaakte afspraken kunnen zelfs een voorwaarde kunnen zijn voor lidmaatschap van de organisatie. Een mooi voorbeeld hiervan zie je in de voertuigdemontagebranche. Om lid te worden van de brancheorganisatie Stiba moet een bedrijf ten minste voldoen aan de KwaliteitsZorg Demontage-norm. Zo geeft een bedrijf met lidmaatschap van de Stiba aan waarde te hechten aan kwaliteit.

Bespaar kosten

Lidmaatschap van een brancheorganisatie kost geld, maar kan ook veel opleveren. Zo kan een brancheorganisatie voor haar leden onderhandelen over kortingen op opleidingen of verzekeringen. Ook door het faciliteren van bijvoorbeeld betere ketensamenwerking kan een branchevereniging kosten terugdringen. 

Veel brancheorganisaties hebben een voordeelwinkel voor leden of kunnen speciale deals sluiten met leveranciers die je als los bedrijf niet voor elkaar zou krijgen. Metaalunie heeft bijvoorbeeld een breed aanbod van diensten en producten die leden voor gereduceerd tarief kunnen aanschaffen.

Deel informatie 

Brancheorganisaties kunnen van grote waarde zijn door informatie aan de leden te verstrekken, bijvoorbeeld over juridische zaken. Ook kunnen zij ondersteunen in algemene adviezen over ondernemen op het gebied van bijvoorbeeld personeelszaken, milieu, arbo enzovoorts. 

Als alleenstaande ondernemer is het een stuk lastiger om al deze informatie bij elkaar te zoeken. Zo bespaar je kostbare tijd en kan je meer tijd besteden aan het runnen van jouw organisatie. 

Wees betrouwbaar

Consumenten zien lidmaatschap van een brancheorganisatie vaak als een soort keurmerk. Sommige brancheverenigingen ontwikkelen daarnaast ook zelf kwaliteitskeurmerken of beoordelingsrichtlijnen. Dit wekt bij potentiële klanten dan ook vertrouwen in de kwaliteit van jouw producten of diensten. 

Een bekende voorbeelden van een brancheorganisatie waar het lidmaatschap breed als een teken van kwaliteit wordt gezien zijn bijvoorbeeld de BOVAG en FOCWA in de automotive-sector en de KHN in de Horeca. 

Het heeft kortom zeker nut om bij een brancheorganisatie aangesloten te zijn. Zeker voor groeiende organisaties, sectoren met veel milieu- of arbo-eisen of maatschappelijk zichtbare sectoren is branchebrede invloed geen overbodige luxe. Uiteindelijk is het jouw eigen afweging om te bepalen of je je aansluit bij een organisatie of je de markt alleen bestormt. 

OKcomply werkt op brancheniveau samen met verschillende organisaties. Benieuwd naar wat OKcomply voor jouw branche kan betekenen? Neem contact op voor een afspraak!