Summer Refresh

wet-en regelgeving weer op orde

Jouw wet- en regelgeving onder de loep

De vakantietijd is aangebroken. Nu de komkommertijd zijn intrede heeft gedaan, is er ruimte om weer eens wat orde op zaken te stellen. Een uitgelezen kans om deze zomer de wet- en regelgeving binnen je bedrijf onder de loep te nemen.

Het kan je een hoop zorgen en boetes besparen als de wet- en regelgeving binnen je bedrijf op orde is. Door na te gaan hoe de situatie is op dit moment, kom je erachter hoe je bedrijf ervoor staat en wat beter kan. Vind je het moeilijk om deze vragen te beantwoorden? Dan is het handig om de wet- en regelgeving binnen je bedrijf goed in kaart te brengen. In dit artikel vind je een plan van aanpak om het zorgeloze vakantiegevoel in je bedrijf ook na de zomer vast te houden.

1. Breng de huidige situatie in kaart

Maak een lijst met verplichte wetten die op jouw onderneming van toepassing zijn, en de inspecties en keuringen die hierbij horen. Zet de acties die hieruit voortvloeien om in concrete taken. Wie is er op dit moment verantwoordelijk voor welke taak? En hoeveel uur is men hier per maand aan kwijt? De Activiteitenbesluit Internet Module kan je hierbij helpen. Door de AIM te doorlopen, krijg je inzicht in milieuregels en maatregelen waar jouw bedrijf aan moet voldoen.

2. Altijd en overal inzicht in je gegevens

Zorg dat alle gegevens en informatie compleet en overzichtelijk verzameld zijn. Het is handig wanneer je je bestanden digitaal en online verzamelt. Digitaal werken heeft een hoop voordelen. Zo maakt het de communicatie een stuk gemakkelijker, en kan bijvoorbeeld ook de eindverantwoordelijke meekijken vanaf zijn of haar vakantieresort!

3. Verantwoordelijken aanstellen

Stel per taak een verantwoordelijke aan, zodat iedereen weet wat van wie wordt verwacht. Stel ook een eindverantwoordelijke per vestiging aan, indien je over meerdere vestigingen bezit. Wetten en regels verschillen namelijk vaak per regio.

4. Weet wie wanneer op vakantie is

Verdeel taken op basis van een goede planning. Dit is handig voor zowel de persoon die de taak gaat uitvoeren als voor andere betrokken personen. Zo blijft iedereen op de hoogte en kunnen werknemers gemakkelijk op elkaars planning inspelen. Handig wanneer een collega op vakantie gaat en anderen de taak overnemen.

5. Kennis bijwerken

De zomervakantie is een mooie periode om te kijken of je helemaal bij bent met de laatste wetswijzigingen. Doorgaans zijn er een aantal vaste momenten in het jaar dat de wijzigingen worden ingevoerd. Op sites van de overheid en branche specifieke sites vind je overheidsinformatie voor ondernemers. Hier worden ook de wetswijzigingen aangekondigd.

Met dit plan van aanpak is het duidelijk voor je werknemers wat van wie wordt verwacht. Door gestroomlijnde communicatie staat iedereen met elkaar in contact, voorkom je dubbel werk en werkt alles efficiënter. Hierdoor is jouw bedrijf altijd voorbereid. Proactief noemen we dat. Erger wordt voorkomen en zorgt ervoor dat je na de zomer met een gerust hart het nieuwe seizoen kan beginnen.

Ook ontspannen met jouw wet- en regelgeving omgaan? OKcomply heeft een applicatie ontwikkeld om maatregelen te borgen die voortkomen uit wet- en regelgeving én eigen bedrijfsbeleid. Kijk hier wat OKcomply voor jouw bedrijf kan betekenen.

Op zoek naar branchespecifieke informatie? Je vind ze onderaan onze ‘Voor wie’ pagina. Bekijk ook onze blogs voor de verschillende branches.