Bemanning van LNG-schepen opgelet! Nieuwe eisen vanaf 1 juli 2016

Er zijn nieuwe eisen voor de schipper en bemanningsleden van binnenvaartschepen die varen op LNG. De zogeheten LNG-verklaring dient vanaf 1 juli 2016 in jullie bezit te zijn en kan worden verkregen door het volgen van een opleiding en het doen van examens.

De geldigheidsduur van de verklaring is vijf jaar en wordt verlengd door een opfriscursus of door het aantonen van voldoende vaartijd op een LNG-schip.

Opleidingen voor een LNG-verklaring

Een LNG-verklaring kan worden aangevraagd bij het CBR als aan alle voorwaarden is voldaan. Onder het toezicht van het CBR verzorgen erkende opleidingsinstituten de cursussen en examens over LNG.

Hiervoor kan een instituut per 1 juni een erkenning aanvragen bij het CBR. Informatie hierover is vanaf half mei te vinden op de website van het CBR.

Overgangsregeling

Bemanningsleden die voor 1 juli 2016 al gebruik maakten van deze brandstof is er de mogelijkheid om een LNG-verklaring in de vorm van een vaartijdverklaring aan te vragen.

Dit kan als zij op grond van een aanbeveling van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart zijn opgeleid en tenminste 90 dagen vaartijd kunnen aantonen op een LNG schip.

Hoe dat in zijn werk gaat is binnenkort te vinden op de website van de SAB (Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart, www.sabni.nl )