Wet kwaliteitsborging in de Eerste Kamer

Wet kwaliteitsborging in de Eerste Kamer

Nieuw stelsel gooit bouwtoezicht en bewijslast op de schop

Vandaag ligt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Deze wetswijziging heeft ingrijpende gevolgen voor aannemers: het hele systeem van bouwinspecties gaat op de schop. Wie er toezicht houdt én wie bewijslast heeft bij constatering van gebreken kan na vandaag veranderd zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Nieuwe arbowet richt zich op meer betrokkenheid voor een gezonde werksfeer

Per 1 juli wijzigt de arbeidsomstandighedenwet om werkgevers en werknemers meer te betrekken bij het arbobeleid. Door preventie en arbozorg goed te regelen, voldoet u aan de arbowetgeving door te gaan voor een gezonde en veilige werkomgeving. Om bedrijven en werknemers op weg te helpen, is de digitale toolkit Nieuwe Arbowet gelanceerd. De digitale toolkit legt uit wat de wijziging van de arbeidsomstandighedenwet inhoudt en hoe bedrijven deze het best kunnen implementeren.

Voorbij de RI&E

 Voorbij de RI&E

Het belang van risicomanagement

Het is de week van de RI&E, met als thema ‘RI&E als onderdeel van zakelijk succes’. Tijdens deze week zijn er allerlei activiteiten die de kennis over het wettelijk verplichte document moeten vergroten. Ieder bedrijf is verantwoordelijk van een goede naleving van deze regelgeving. In de Risico, Inventarisatie & Evaluatie breng je de risico’s voor jouw personeel in kaart. Dit behelst zowel fysieke als emotionele risico’s. Naast het in kaart brengen, moet volgens de arbowet uit dit proces ook een plan van aanpak voortkomen. 

Van Ondernemingsdossier naar OKcomply

Van Ondernemingsdossier naar OKcomply

Sinds 2011 biedt het Ministerie van Economische Zaken de online tool Ondernemingsdossier aan. In dit digitale dossier konden ondernemers wetten en regels vastleggen en hierover communiceren met toezichthouders, vergelijkbaar met OKcomply. Vandaag is met brancheorganisaties gecommuniceerd dat het Ondernemingsdossier op 7 augustus ophoudt te bestaan.

Het Ondernemingsdossier moet opgaan in de tool Mijn Overheid voor Ondernemers (MOVO). Dit platform zal pas begin 2018 worden geïntroduceerd. Dit vormt dus een probleem voor de huidige gebruikers. Ook zal bepaalde functionaliteit, zoals het onderdeel Dossier op Orde, niet in MOVO terugkeren. Dit artikel bespreekt kort hoe je dit op kunt vangen met OKcomply, dankzij onze samenwerking met Economische Zaken.

Bedrijven: 'Geen excuus meer, we moeten duurzaam'

Waarom het nodig is om verduurzaming op te nemen in jouw langetermijnstrategie

Ook bij de top van het bedrijfsleven is het besef doorgedrongen: de toekomst móet duurzaam. Afgelopen week kwam er van meerdere kanten uit het bedrijfsleven de oproep aan de nieuw te vormen regering nu écht aan de slag te gaan met groen beleid. Klimaat was nog nooit zo belangrijk bij de kabinetsformatie. Nu politiek en bedrijfsleven zich hierop richten wordt het voor ondernemers tijd om na te denken over een duurzame langetermijnstrategie.

Brandveilig met de kracht van innovatie

Innovatie wordt door iedereen gezien als een noodzaak voor vooruitgang. De afgelopen jaren is het hard gegaan met de technologische ontwikkelingen. Hoe kan jij innovatieve oplossingen gebruiken om de veiligheid in jouw bedrijf te vergroten?

De laatste jaren heeft men het veel over het Internet of Things (IoT). Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een smart-versie van. Thermostaten, ijskasten, domotica, hele steden, maar ook dingen als hondenhokken, eierhouders en poppen (die in Duitsland inmiddels verboden zijn). Er zijn hele twitteraccounts gewijd aan de rare toepassingen van IoT.

Brandveiligheid: weten waar je aan toe bent!

Een brand in een bedrijfspand is een van de ergste dingen die een ondernemer kan overkomen. Je moet er dan ook niet aan denken dat dit je overkomt. Brand kan het einde betekenen van bedrijven en vaak lopen de buren in het geval van brand ook gevaar. Een brandveilige werkomgeving is dan ook van groot belang en redt levens. Voor jezelf, je werknemers en iedereen in de omgeving.

Toch zijn veel mensen niet bewust bezig met of ze wel brandveilig werk verrichten. De brandweer geeft gelukkig een boel informatie over hoe jij als werkgever zorg kan dragen voor een veilige werkomgeving. Goed nieuws: de werknemer heeft zelf ook verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld op de hoogte zijn van het ontruimingsplan. Goede communicatie over en weer draagt dus bij aan de brandveiligheid in jouw bedrijf!

Zorgplicht werkgever: maak je geen zorgen

Een bedrijfsongeval is een nare ervaring voor alle betrokkenen. Allereerst kan het voor werknemers ernstige of zelfs levensveranderende gevolgen hebben. Ook als werkgever wil je natuurlijk dat je personeel niks overkomt en dat ze hun werk in een veilige omgeving kunnen doen. Maar hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid in het geval dat er toch iets gebeurt? En wat moet je als werkgever doen om de veiligheid van jouw werknemers te garanderen?

Als werkgever ben je verplicht te zorgen voor een veilige omgeving waarin jouw werknemers hun werk kunnen verrichten. Deze zorgplicht is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Uit deze zorgplicht komt een hoop wetgeving voort die je als ondernemer in acht moet nemen.